زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

مدیریت (قرآن)





از عناوین و موضوعات مطرح شده در آیات قرآن، «مدیریت» است.


۱ - معنای مدیریت



مديريّت در لغت به معناى مدير بودن و مديرى است‌
[۱] فرهنگ فارسى، ج ۳، ص ۳۹۷۳، «مديريّت».
و در اصطلاح براى آن تعاريف گوناگونى ارائه شده است. برخى آن را هنر دانسته و گفته‌اند: هنر مديريّت عبارت است از هدايت، ايجاد هماهنگى و نظارت بر تعداد زيادى از افراد، براى نيل به هدف يا مقصودى معيّن،
[۲] فرهنگ علوم اجتماعى، ص ۷۶۶.
و بعضى آن را تركيبى از علم و هنر دانسته و گفته‌اند: (مديريّت‌) علم و هنر متشكّل و هماهنگ كردن، رهبرى و مهار فعاليّتهاى دسته‌جمعى براى نيل به هدفهاى مطلوب با حداكثر كارآيى.
[۳] مديريّت اسلامى، ص ۳۲، به نقل از: سازمان و مديريّت، ص ۶۱.
برخى ديگر آن را روش و تكنيك اداره امور دانسته و گفته‌اند: مديريّت، عبارت است از كاربرد تكنيكهاى مختلف براى اداره امور يك گروه انسانى و هماهنگ نمودن كليّه فعاليّتهاى يك سازمان براى نيل به هدف معيّن و مشخص، و راهنمايى و راهبرى رهبران سازمان كه آنها را مديران و يا سرپرستان مى‌نامند.
[۴] مديريّت اسلامى، ص ۳۲ به نقل از: تئوريهاى مديريّت، ص ۲۳.

در اين عنوان صرف نظر از اينكه مديريّت، هنر است يا علم و هنر يا روش و تكنيكهاى خاصّ اداره امور، مجموعه اطّلاعاتى كه از آيات قرآن درباره آن قابل استفاده است جمع‌آورى شده و آیاتی معرفی می‌شوند که در آن‌ها از واژه‌هاى «امام»، مشتقّات «ولىّ» و جملاتى مانند «إنّ اللّه يأمركم أن تؤدّوا الأمانات إلى‌ أهلها» استفاده گرديده است.

۲ - عناوین مرتبط



حق مدیریت (قرآن)، درخواست مدیریت (قرآن)، شرایط مدیریت (قرآن)، ضرورت مدیریت (قرآن)، ضعف در مدیریت (قرآن)، مدیران مؤمن (قرآن)، مدیریت اقتصادی (قرآن)، مدیریت انبیاء (قرآن)، مدیریت جامعه (قرآن)، مدیریت جامعه دینی (قرآن)، مدیریت خانواده (قرآن)، مدیریت داود (قرآن)، مدیریت در مورچگان (قرآن)، مدیریت ذوالقرنین (قرآن)، مدیریت سلیمان (قرآن)، مدیریت قوای نظامی (قرآن)، مدیریت مردان (قرآن)، مدیریت ملائکه (قرآن)، مدیریت ناسالم (قرآن)، مدیریت نوح (قرآن)، مدیریت یوسف (قرآن).

۳ - پانویس


 
۱. فرهنگ فارسى، ج ۳، ص ۳۹۷۳، «مديريّت».
۲. فرهنگ علوم اجتماعى، ص ۷۶۶.
۳. مديريّت اسلامى، ص ۳۲، به نقل از: سازمان و مديريّت، ص ۶۱.
۴. مديريّت اسلامى، ص ۳۲ به نقل از: تئوريهاى مديريّت، ص ۲۳.


۴ - منبع


مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۲۸، ص۸۰، برگرفته از مقاله «مدیریت».    


رده‌های این صفحه : مدیریت | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.